Vragen?
Bel ons op 0648971863
Geopend maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 21:00

  • Alle merken en type banden verkrijgbaar
  • Open van ma/vrij: 09.00-21.00 uur, za: 09.00-18.00 uur
  • 24/7 online breed assortiment banden te bestellen
  • Ruime voorraad banden op locatie aanwezig

Bandenspanning

Het nut van een juiste bandenspanning

Rijden met een te lage bandenspanning leidt tot een aanzienlijk hoger brandstofverbruik; door de juiste bandenspanning kan 1 tot 5% brandstof worden bespaard.  Banden zijn van essentieel belang voor grip op de weg en voor het remmen. Onvoldoende druk in uw banden kan u veel geld kosten en zelfs gevaarlijk zijn. Het aantal gereden kilometers, rijcomfort, tractie en remkracht wordt allemaal beïnvloed door de spanning van uw banden.  Als banden slecht zijn opgepompt leidt dit tot overmatige kromming van de vulkanisatielaag, opwarming van de band, meer weerstand tijdens het rijden en snellere slijtage. In extreme gevallen kunnen banden met te lage spanning stuk lopen en tot zeer onveilige situaties leiden.  Het is daarom enorm belangrijk ze te controleren en te onderhouden.  De spanning in alle vier de banden moet regelmatig (minimaal 1 x per maand) en voor een lange in ‘koude’ toestand worden gecontroleerd. Met ‘koude’ toestand wordt bedoeld dat de auto niet verder dan 3 km heeft gereden of tenminste 7 uur heeft stil gestaan. 
Ook een te hoge bandenspanning kan de levensduur van de banden verminderen. Te hard opgepompte banden slippen meer, waardoor ze sneller en niet overal gelijk slijten, met name indien de achteras aangedreven is. (bron: Michelin).

Het vinden van de juiste bandenspanning

De juiste spanning voor de autobanden kan worden afgelezen in het instructieboekje van de auto, in het klepje van de benzinetank of aan de binnenkant van de deur of dashboardkastje. Vaak staan de waarden schematisch weergegeven. Afhankelijk van de lading van de auto, zit u er alleen of met meerdere personen in of zware belading, staat in het schema de juiste spanning aangegeven. Gaat u bijvoorbeeld op vakantie met 4 personen en veel tassen dan is het wel aan te raden om even het schema te raadplegen en de spanning goed te controleren zodat u zeker weet dat u met de juiste spanning op weg gaat.

Kunt u het schema niet in de auto vinden, staat het niet in het instructieboekje of heeft u geen boekje meer dan kunt u via de onderstaande tabellen wellicht de juiste bandenspanning achterhalen.

Vaco Goodyear Contintental

Staat uw auto hier niet tussen dan kunt u zoeken via google naar "bandenspanning (merk auto) (type auto)" of  u kunt zoeken viawww.vredestein.nl.

Werkwijze voor het meten van de bandenspanning

  • De banden moeten één voor één worden gecontroleerd en indien nodig op druk gebracht worden.
  • Ook de reserveband dient  gecontroleerd worden
  • De ventieldop houdt uw banden luchtdicht. Schroef deze er dus altijd goed op
  • Controle minimaal 1x per maand